De Bokhorst

De Bokhorst_pHom Norway_Klein Geltink

Ervaring De Bokhorst: “twee punten meer melkvet…”

“Veel uit eigen ruwvoer halen, dat is het doel op dit bedrijf…”

André & Daan Klein Geltink

130

melkkoeien

70

jongvee

73

hectare grond

9.500

kg melk per koe per jaar

Kansen benutten. Technisch goed draaien. Bedrijf in balans met kruidenrijk grasland. Rendement uit efficiëntie. Veel uit eigen ruwvoer halen. De Bokhorst drijft op optimisme, realisme en ondernemerschap. Het melkveebedrijf is gevestigd in de Achterhoek. Dit familiebedrijf hoort bij “De Blijvers” van de Nederlandse melkveesector.

In 2022 investeerde De Bokhorst in een Lely Vector. In 2023 deden ze mee aan een onderzoek met pHom Norway om met succes nog meer kracht uit eigen ruwvoer te halen. Met dank aan Quality Calf spraken wij met melkvee ondernemers André & Daan Klein Geltink.

Waarom is De Bokhorst gestart met pHom Norway?

André & Daan vertellen: “pHom Norway is een natuurproduct, dus daar kan weinig mis mee zijn voor de koe. Veel uit eigen ruwvoer halen is ons doel op dit bedrijf. We stonden ervoor open om te onderzoeken of pHom Norway daaraan bijdraagt.” De Bokhorst werkte mee aan een praktijkonderzoek. Tijdens een periode van 3 maanden, bij een stabiel rantsoen, is regelmatig mest gezeefd door studenten van de agrarische hogeschool. De mest resultaten maken het verschil heel zichtbaar. De grove fractie daalde van 14% naar 8%. Dat betekent 6% meer kracht uit ruwvoer. André vertelt daarover: “We zien wel reactie van de koeien. De vertering is heel optimaal”.

Meer melkvet met pHom Norway

Hoe gebruiken jullie het product?

pHom Norway is de halve dosering t.o.v. natriumbicarbonaat. De Bokhorst gebruikt 100 gram/koe/dag pHom Norway en vervangt daarmee natriumbicarbonaat. De Lely Vector heeft een speciaal doseersysteem voor mineralen. Vader en zoon zijn zichtbaar trots op de investering in de voerrobot. De Bokhorst ziet voordelen om op deze manier meer ruwvoer in de koe te krijgen. De voerrobot biedt meer flexibiliteit in het rantsoen. André vult aan: “Met het Lely Vector systeem kunnen wij nauwkeurig doseren en het spul goed op de plek krijgen. We vullen het doseersysteem met pHom Norway en stellen de dosering in. Het doseersysteem heeft een extra vijzel, waardoor het product makkelijk en gelijkmatig wordt gedoseerd”.

Wanneer zien jullie meer melkvet?

De Bokhorst gebruikt pHom Norway sinds maart 2023. De trend laat twee punten meer melkvet zien sinds pHom Norway. De heren vertellen hierover: “Met warm weer of wisseling van het rantsoen heb je vaak een dip in de melkgehalten. Met pHom Norway lijkt het erop dat die daling binnen de perken blijft. De kwaliteit van de mest blijft hartstikke mooi, ondanks de wisseling van het rantsoen en de weidegang. De koeien voelen zich zichtbaar prettig. De mest moet er niet met een boogje vanaf komen. Dan gaat het melken al een stuk makkelijker”. Een sterke basis is essentieel om saldo te draaien per liter melk. pHom Norway draagt bij aan die sterke basis door de pens langdurig in het optimale evenwicht te houden en de kans op pensverzuring te voorkomen.

Wat is jullie ervaring met pHom Norway vergeleken met natriumbicarbonaat?

De Bokhorst stelt: “Natriumbicarbonaat is zout en niet zo smakelijk voor de koe. We hoorde van pHom Norway dat je minder gebruikt en dat het een natuurproduct is. Wij melken ook voor PlanetProof, dus dit past wel. Met pHom Norway vreten de koeien alles netjes op. Wij voeren nu 18 kilo krachtvoer per 100 kg melk. Zoveel is dat niet. Als je het op voedingsniveau goed doet, draai je op saldoniveau ook goed”. Tijdens de warme zomermaanden van 2022, daalde het melkvetgehalte van 4,35 naar 4,14% ondanks een pensbuffer. Met pHom Norway zit het jaarlijkse gemiddelde rond 4,60% melkvet. Dat is gemiddeld twee punten meer melkvet.

Waarom blijft De Bokhorst het product gebruiken?

André deelt een geluk bij een ongeluk: “We hadden vergeten het doseersysteem bij te vullen met pHom Norway. Een paar dagen lang was de bak leeg. Ik zag het resultaat wel direct terug in de melktank. Het melkvet was aan het zakken. Daarmee lijkt het erop dat pHom Norway bijdraagt aan die balans in de pens om de melkgehaltes op peil te houden”.

Zou je pHom Norway adviseren aan collega’s?

De Bokhorst is met een open blik begonnen met pHom Norway. André zegt: “Het is ons niet tegen gevallen. Ik raad collega’s aan om pHom Norway eens te proberen en zelf te ervaren”. Daan vult aan: “Ik kan wel een mooi praatje houden, maar je moet zelf ervaren of het je past of niet…”

VERHALEN VAN MELKVEEHOUDERS

Haal meer kracht uit je ruwvoer!