Dekker Farm

Ruwvoer omzetten naar melk Dekker Farm

Ervaring Dekker Farm: “Meer ruwvoer omzetten naar melk…”

“Ons ruwvoer is rijk aan suikers en snel verteerbaar. Toch zien we mooie, dikke mest…”

Dave Dekker

115

Melkkoeien

110

Jongvee

70

Hectare grond

11.000

kg melk per koe per jaar

Dave heeft een passie voor grasland. En passie loont! In 2021 werd Dave genomineerd voor Beste Graslandboer van Nederland. Hij won uiteindelijk de gouden grasspriet voor zijn innovatieve ideeën rondom grasgebruik.

Het melkveebedrijf in Egmond bood onvoldoende ruimte voor de ambities van dit enthousiaste gezin. Daarom kochten ze een bestaand melkveebedrijf in Denemarken. Sinds februari 2023 woont familie Dekker in Lemming.

Dave zag het verhaal van collega HK Holsteins en was op zoek naar een constanter resultaat vanuit een sterke ruwvoer basis. Ook voerden ze natriumbicarbonaat, maar Dave was ontevreden over het effect op de smaak van het rantsoen. Het verhaal van Sjoerd van der Helm sprak hem aan. In juni 2023 is Dekker Farm gestart met pHom Norway. Sindsdien hebben ze veelbelovende resultaten geboekt tijdens de zomer, de herfst en de winter. Wij gingen op bezoek om ons te laten inspireren en enthousiasmeren door Dave en Kelly.

Waarom zijn jullie gestart met pHom Norway?

Dave Dekker vertelt: “In februari 2023 zijn we gestart op dit melkveebedrijf met een groep koeien die gemiddeld halverwege de lactatie waren. We hadden ruwvoer met een goede structuur, maar toch zag ik grote verschillen in de mestkwaliteit en conditiescores tussen de koeien. Op advies van de voeradviseur gaven we natriumbicarbonaat, maar dit gaf de pens onvoldoende stabiliteit. Ook zorgde de hoge dosering ervoor dat de opname van ruwvoer terugliep, omdat de smakelijkheid minder werd met natriumbicarbonaat.

Het verhaal van HK Holsteins sprak me direct aan. Een natuurproduct uit Noorwegen om een chemische pensbuffer te vervangen en meer melk zonder gedoe. Ik wilde zelf ervaren of dat écht zo zou zijn. Wij lopen ook graag voorop bij nieuwe ontwikkelingen. Dat wij dit nieuwe product als eerste in Denemarken een kans geven vind ik een leuke bijkomstigheid.”

Hoe krijgen jullie meer kracht uit eigen ruwvoer met pHom Norway?

Dave Dekker vertelt verder: “In juni zijn we begonnen om dagelijks 100 gram per koe in de voermengwagen erbij te mengen en gestopt met 200 gram per koe per dag natriumbicarbonaat. We hadden toen een natte en snel verteerbare kuil. Daarnaast voerden we ook een groot deel van de derde snede met minder suikers en dus minder smakelijk voor de koe. Pensverzuring kan dan een groot probleem zijn, maar in de eerste weken dat we pHom Norway gingen voeren zagen we de mestconsistentie elke keer beter worden. We zagen bijna geen pensverzuring door een stabielere pens en constante herkauwactiviteit. In de periode februari tot mei hadden we 9 koeien met pensverzuring en van juni tot december slechts 3, ondanks de warme en droge zomer.”

Wat ervaren jullie tijdens de wisseling van ruwvoer?

Welke resultaten zien jullie met pHom Norway?

Ruwvoer omzetten naar melk met pHom Norway

Waarom blijven jullie het product gebruiken?

Zou je pHom Norway adviseren aan collega’s?

Dave Dekker antwoord daarop: “Ja zeker wel. Ik spreek regelmatig met melkveehouders hier in de buurt over pHom Norway en wat het voor hun koeien kan betekenen. Het is nu eenmaal zo: hoe meer ruwvoer je kan omzetten naar melk, hoe stabieler het rantsoen, hoe meer saldo je draait op jaarbasis.”

VERHALEN VAN MELKVEEHOUDERS

Haal meer kracht uit je ruwvoer!