HITTESTRESS BIJ KOEIEN
Hittestress bij koeien is een veelvoorkomend probleem wanneer de temperatuur stijgt en de luchtvochtigheid hoog is. Dit kan leiden tot:
- daling van de droge stof opname van droge stof;
- dunne mest en diarree;
- lagere melkproductie;
- sterfte in het meest extreme geval.
Hoe zorg jij ervoor dat de gezondheid en productiviteit van je melkvee op peil blijft, zelfs tijdens de warme zomermaanden? Een van de belangrijkste maatregelen is om te zorgen voor een goede ventilatie in de stal en schoon en voldoende drinkwater op een koele plaats. Ook is het aan te raden om met je voeradviseur het melkvee rantsoen aan te passen. In dit artikel:
WAT IS HITTESTRESS BIJ KOEIEN?
De meest gebruikte indicator om hittestress bij koeien te bepalen is de Temperatuur Luchtvochtigheid Index (THI) (figuur 1). In 2018 publiceerde Wageningen Universiteit (WUR) een rapport over hittestress bij melkvee tijdens de weidegang in gematigde klimaatstreken. Het rapport stelt dat negatieve effecten over het algemeen beginnen bij een THI tussen 60 tot 70.
Vanaf een THI van circa 55 tot 60 daalt de opname van ruwvoer bij melkkoeien. En vanaf een THI van 76 verschuift de benutting van vet naar koolhydraten in het rantsoen. De wateropname stijgt lineair vanaf een THI van 35.
Hoe hoger de THI, hoe groter de daling in melkproductie en melkgehalten. De daling is het grootst bij melkkoeien met de hoogste dagelijkse melkproductie. En vaarzen zijn nog gevoeliger dan koeien vanaf de tweede of derde lactatie. Kortom, hittestress kost geld!
Figuur 1: Temperatuur Luchtvochtigheid Index
groen = geen hittestress
geel = milde hittestress
oranje = hittestress
donkeroranje = ernstige hittestress
rood = dodelijke hittestress
WAT KOST HITTESTRESS BIJ KOEIEN?
De kosten van hittestress bij koeien verschillen per melkveebedrijf. Voor de kostenberekeningen is Nederland als voorbeeld genomen in het rapport van de WUR. Voor een melkveebedrijf met 100 melkkoeien en een melkproductie van 8.500 kg melk per koe bestaan de kosten uit:
- minder melkopbrengsten;
- meer kosten;
- effecten voor de lange termijn zijn niet meegenomen in de berekeningen.
Gemiddeld kost hittestress bij koeien circa €3.000 bij weinig warme dagen en loopt op tot wel €5.600 bij veel warme dagen. Minder melkopbrengsten is daarbij de grootste kostenpost. Hittestress zorgt voor een daling in melkproductie tot wel -12%. Het vet- en eiwitgehalte in de melk kan dalen tot -16% en -17%, respectievelijk. Maar hoe kun je de melkgift en melkgehalten op peil houden, ook in geval van hittestress?
.
HAAL MEER KRACHT UIT RUWVOER
Tijdens warme dagen daalt de opname van ruwvoer, omdat het verteren zorgt voor warmte. Als gevolg stijgt in verhouding de krachtvoeropname. Hierdoor ontstaat een grotere kans op pensverzuring en klauwproblemen.
Het WUR rapport stelt dat de opname van droge stof lineair daalt met 80 g per 1 eenheid stijging van de THI tussen 55 en 65. Een gemiddelde koe neemt bijna -6% minder droge stof op bij een THI van 65 t.o.v. THI 39. Bij een THI van 74 is dat bijna -13% minder droge stof opname.
Daarom is het essentieel om de vertering te ondersteunen door de pH in de pens langdurig te stabiliseren en hiermee de kans op pensverzuring te voorkomen. Hierdoor is de koe in staat meer eiwit en energie te benutten uit het ruwvoer en grasland.
De pens is de motor in de koe en de microflora is als brandstof. Daarom is de beste smeerolie nodig om de pens langdurig en efficiënt te laten draaien.
GEEF DE PENS POWER!
Meer dan 70% van de energie krijgt een koe vanuit de pens geleverd via vetzuren. pHom Norway is als smeerolie voor de motor. Het vermindert de wrijving en voorkomt dat de motor verstopt raakt.
pHom Norway is op basis van plantaardige en arctische mineralen en bewaart het evenwicht in de pens langdurig, ook bij hittestress. Tegelijkertijd worden de mineralen opgenomen via de penswand.
Dat is de kracht van Moeder Natuur!
Het resultaat met 80 – 100 gram pHom Norway vanaf de eerste dag van lactatie:
- ondersteunt de fermentatie van energie en vezels;
- duurzame en plataardige mineralenbron, geoogst uit Noorse wateren;
- langdurige en stabiele pH in de pens;
- vermindert de kans op pensverzuring;
- voor een gezonde conditiescore.
100% Noors, 100% Natuurlijk
KENNIS VOOR MELKVEEHOUDERS
Haal meer kracht uit je ruwvoer!
VERHALEN VAN MELKVEEHOUDERS
Haal meer kracht uit je ruwvoer!