HK Holsteins

HK Holsteins Sjoerd van der Helm

Ervaring HK Holsteins: “Lekker melken zonder gedoe…”

“We krijgen niet alle droge stof in de koe, maar de productie komt er wel uit…”

Sjoerd van der Helm

340

Melkkoeien

170

Jongvee

185

Hectare grond

11.000

kg melk per koe per jaar

HK Holsteins loopt graag voorop bij nieuwe ontwikkelingen en heeft grote ambities. Sjoerd van der Helm wil vanuit een sterke basis graag veel en hard melken op een verantwoorde manier. Meer kracht uit je ruwvoer halen is daarbij essentieel.  Met dank aan Quality Calf spraken wij met Sjoerd van der Helm over zijn ervaringen met pHom Norway.

Waarom is HK Holsteins gestart met pHom Norway?

Sjoerd van der Helm vertelt: “Het hele jaar door gebruikten we 200 g per dier per dag natriumbicarbonaat om de pens te ondersteunen. Alleen wordt dit chemisch geproduceerd en dit spreekt ons niet zo aan. Quality Calf vertelde mij over een 100% natuurlijk en duurzaam alternatief dat geproduceerd wordt in Noorwegen. Dat leek ons het proberen waard. Wij zijn als eerste in Nederland gestart met pHom Norway in December 2022.”

Hoe gebruiken jullie het product?

Sjoerd van der Helm vertelt verder: “We geven dagelijks pHom Norway erbij in de voermengwagen. We zijn begonnen met 80 gram per koe per dag, en nu de koeien naar buiten gaan geven we 100 gram. We gebruiken geen natriumbicarbonaat meer. Dat bevalt ons goed. Als je het in de TMR schept, dan moet het gevoel goed zijn.”

Welke effecten en voordelen zien jullie?

Bij HK Holsteins zijn ze groot voorstander van Rust, Reinheid, Regelmaat. Met de Lely-app signaleert Sjoerd elke verandering en houdt hij zijn “dagkoersen” scherp in de gaten, zo ook met pHom Norway.

“We vragen veel van onze melkkoeien en daarvoor hebben ze veel energie nodig. Voordat we met pHom Norway begonnen zaten we op 33 kg melk met 4,2% vet en 3,5% eiwit. Zonder grote aanpassingen zitten we nu bij 36 kg en gelijke gehaltes, dus meer kilo’s. Er gebeurt niks geks, onze resultaten zijn stabiel goed, de mest ziet er mooi uit, we zien wat minder klauwproblemen. Het loopt gewoon lekker. We krijgen niet alle droge stof in de koe, maar de productie komt er wel uit”, aldus Sjoerd van der Helm.

Wat is jullie ervaring nu de koeien naar buiten gaan?

Sjoerd van der Helm is enthousiast: “Ik had verwacht dat de overgang van natriumbicarbonaat naar pHom Norway zou zorgen voor minder herkauwactiviteit, maar die is gelijk gebleven. Normaal gaat de vreettijd naar beneden als ze naar buiten gaan, maar dat is nu niet het geval. De koeien blijven ook mooi op de mest.

We voeren nu 100 g pHom Norway, we zijn begonnen met tarwe en hebben het winterrantsoen niet aangepast, behalve dat onze koeien nu buiten op het gras lopen. Er zit dus veel snelheid in het rantsoen, en onze koeien blijven lekker lopen en lekker melk geven”.

Waarom blijven jullie het product gebruiken?

Sjoerd van der Helm gaat verder: “Het loopt gewoon lekker, zonder gedoe. We zien het ureum ook dalen. We begonnen bij 16 met de natriumbicarbonaat en nu zitten we rond de 12, ook nu de koeien naar buiten gaan.”

Zou je pHom Norway adviseren aan collega’s?

Sjoerd van der Helm antwoord spontaan: “Ja direct. Wat ik mijn buurman zou adviseren? Gooi die chemische pensbuffers er maar uit. Ik sta hierachter. Het product is natuurlijk en goed.”

VERHALEN VAN MELKVEEHOUDERS

Haal meer kracht uit je ruwvoer!