Kuilgras

Kuilgras

haal meer kracht uit je kuilgras

Hoe zorg jij voor meer kracht uit je kuilgras voor de koeien? Hoe wring je meer eiwit en energie uit je ruwvoer en grasland. Kuilgras en ruwvoer zijn cruciaal voor het succes van elke melkveehouderij. Maximaal rendement van de gewassen die groeien op je eigen veld is positief voor het bedrijfsresultaat. Dit artikel legt uit hoe je de motor in de koe harder laat loeien voor een efficiënte verbranding en constante prestaties. Hierdoor kun je kosten besparen, blijven je koeien gezonde en duurzame prestaties leveren, zodat je elke dag met vreugde de stal binnen blijft komen.

In dit artikel:

RUWVOER VOOR KOEIEN

Ruwvoer is een verzamelnaam voor gras, hooi, maïs, luzerne en andere gewassen die op het land groeien. Het is een kosteneffectieve manier om koeien en kalveren te voeren, vooral als het wordt geproduceerd op het eigen melkveebedrijf.

Daarbij is ruwvoer rijk aan vezels. Dit is belangrijk om de fermentatie van het rantsoen te bevorderen en gezondheidsproblemen, zoals pensverzuring, te voorkomen. Ook bevat ruwvoer eiwitten, vitamines en mineralen. Dit is belangrijk voor groei, ontwikkeling en een gezonde melkproductie.

Elke snee en ieder seizoen zorgen voor spanning en nieuwsgierigheid. Wat is de snelheid van je kuil? Wat is het effect van de wisseling van het rantsoen op jouw koeien?

En bovenal is de vraag, wat zie je bij elke wisseling voor effect in de melkput? Een belangrijk aspect is de werking van de pens. Hoeveel Power heeft de motor van de koe?

HOE WERKT DE PENS?

Een van de belangrijkste organen in het spijsverteringsstelsel van je koeien is de pens. Het is een grote zak gevuld met vloeistof dat wel 100 tot 150 liter voedsel kan bevatten. De pens is de motor van de koe.

De pens is gevuld met micro-organismen, zoals bacteriën en protozoa. De microflora is de brandstof voor de motor en helpt bij het afbreken van de vezels uit het voer. Wanneer een koe vreet, komt het eerst in de pens terecht. Het voer wordt dan vermengd met speeksel. Dat speeksel is rijk aan natrium bicarbonaat, hiervan produceert de koe een aantal kilo’s zelf op een dag. Dit is een natuurlijk mechanisme voor een gezonde balans in de pens. Speeksel is als smeerolie voor de motor.

De micro-organismen in de pens zijn in staat om vezels af te breken die de koe zelf niet kan verteren, zoals cellulose en lignine. Hierdoor kan de koe voedingsstoffen uit ruwvoer halen die anders niet beschikbaar zouden zijn. Dit proces van fermentatie in de pens zorgt ook voor vluchtige vetzuren, zoals azijnzuur, propionzuur en boterzuur. Deze vluchtige vetzuren leveren ongeveer 70% van de energie voor een koe. Kortom, met een gezonde pens haal je meer kracht uit je kuilgras! 

GEEF DE PENS POWER!

Hoe geef jij de pens maximaal Power? Het is essentieel de fermentatie te ondersteunen, en de productie van en verhouding tussen vluchtige vetzuren in de pens te optimaliseren.

Als de koe vreet en herkauwt, dan zorgt het speeksel voor een natuurlijke balans in de pens. De vuistregel is dat voor elk uur dat een koe vreet, zij ongeveer 66 minuten herkauwt. Dit betekent dat gemiddeld 10 uur per dag een koe rust, waarbij de productie van natriumbicarbonaat uit speeksel stil valt. Het gevolg is dat de pH in de pens verzuurt kan raken en de verhouding van vluchtige vetzuren verschuift in het nadeel van de koe. Dit kan pensverzuring tot gevolg hebben.

Tijdens de momenten van rust heeft de pens smeerolie nodig. Een product zoals pHom Norway. Dit geeft de pens Power, voor elke koe, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar!

pHom Norway werkt langdurig en pH gestuurd. Als de pH in de pens optimaal is dan reageert pHom Norway nauwelijks. Daalt de pH in de pens richting verzuring? Dan beginnen de plantaardige en arctische mineralen te reageren om het evenwicht in de pens te herstellen. Tegelijkertijd worden de mineralen opgenomen via de penswand.

Dat is de kracht van Moeder Natuur!

ONAFHANKELIJK ONDERZOEK

Onafhankelijk onderzoek door Schothorst Feed Research (Nederland, 2021) en Alimetrics (Finland, 2022) laten zien dat pHom Norway minimaal twee keer effectiever is dan traditionele en chemisch geproduceerde pensbuffers zoals natriumbicarbonaat. Onderzoek toont aan dat pHom Norway zorgt voor meer en een betere balans tussen vluchtige vetzuren, en dus meer energie voor de koe.

pHom Norway vervangt buffermengsels en traditionele pensbuffers, zoals natrium bicarbonaat. Je kunt ook stoppen met het bijvoeren van krijt. Hierdoor biedt pHom Norway ook meer ruimte in je rantsoen.

Het resultaat met 80 – 100 gram pHom Norway:

  • meer melk met optimale gehaltes vet en eiwit;
  • meer rendement per kilo DS-opname;
  • ondersteunt de fermentatie van energie en vezels;
  • werkt voor iedere herkauwer en elk rantsoen, 365 dagen per jaar!
Flag_of_Norway

100% Noors, 100% Natuurlijk

KENNIS VOOR MELKVEEHOUDERS

Haal meer kracht uit je ruwvoer!


VERHALEN VAN MELKVEEHOUDERS

Haal meer kracht uit je ruwvoer!