Pensverzuring

Kuilgras koeien

Pensverzuring
BIJ KOEIEN

Pensverzuring bij koeien, ook wel acidose genoemd, is een veelvoorkomend probleem en heeft een negatieve invloed op de gezondheid en prestaties van melkvee. Wanneer de pH in de pens van de koe te laag wordt ontstaat pensverzuring. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een scherpe kuil, een onevenwichtig rantsoen of een verstoorde pensflora.

In dit artikel:

Symptomen van pensverzuring

  • minder eetlust;
  • dunne mest en diarree;
  • lagere melkproductie;
  • meer risico op infecties;
  • een slechte conditie van de koeien.

Heb je ook wel eens het gevoel dat jouw koeien niet helemaal lekker in hun vel zitten? Dat je denkt “…ik mis een aantal liters in de melktank…?” Dan zou het kunnen dat je koeien last hebben van pensverzuring? Geen paniek! Pensverzuring is weliswaar een serieus probleem, maar door middel van goed management en het synchroniseren van je rantsoen, geef jij de pens maximale Power.

HOE KRIJGT EEN KOE PENSVERZURING?

Een koe krijgt pensverzuring – (sub)acute acidose – wanneer de pH in de pens daalt beneden de 5,8. Hierdoor raakt de microflora verstoord. Dit kan gebeuren wanneer koeien snel verteerbare koolhydraten krijgen, zoals suikerrijke maïs, scherpe graskuilen, of door een hoge krachtvoer opname. De koolhydraten worden snel afgebroken in de pens en veroorzaken een hoge zuurgraad. Je kunt het vergelijken met het eten van fastfood. Op het moment zelf is die hamburger heerlijk, maar de gevolgen zijn snel merkbaar en niet zo prettig. Je voelt maagzuur opkomen.
 
Andere factoren die pensverzuring kunnen veroorzaken zijn onregelmatige voerschema’s, onvoldoende structuur in het rantsoen, hittestress en een gebrek aan beweging. Het is belangrijk om pensverzuring te voorkomen. Subacute pensverzuring kan namelijk leiden tot een lagere melkproductie en acute pensverzuring voor ernstige gezondheidsproblemen.  

NATRIUMBICARBONAAT EN SPEEKSEL

Een koe kauwt en herkauwt gemiddeld 14 uur per dag. Dit gebeurt o.a. in de pens van de koe. De pens is “een grote zak vol bacteriën” die helpt bij de vertering van het rantsoen.

Een smakelijk rantsoen, waarvan de koe gaat kwijlen, is cruciaal. Door te kauwen en herkauwen produceert de koe speeksel dat rijk is aan de pensbuffer natrium bicarbonaat.  Dit is het natuurlijke mechanisme van de koe om zuren te neutraliseren en de pH in de pens te stabiliseren.

Maar wanneer de koe rust en de toestroom van speeksel stopt, daalt de pH in de pens en neemt het gevaar voor pensverzuring toe. Juist op deze momenten is het cruciaal om je rantsoen te synchroniseren met een langdurige en pH gestuurde oplossing zoals pHom Norway op basis van plantaardige en arctische mineralen.

HOE VOORKOM JE PENSVERZURING?

Je kunt pensverzuring voorkomen door je koeien voldoende structuur aan te bieden. Een goed rantsoen en kwalitatief hoogwaardig ruwvoer is essentieel. Het is ruwvoer eerst, maar niet alleen ruwvoer.

De pens is de motor in de koe en de microflora is de brandstof. Meer dan 70% van de energie krijgt een koe vanuit de pens geleverd via vetzuren. pHom Norway is als “smeerolie voor de motor”. Het vermindert de wrijving en voorkomt dat “de motor” verstopt raakt.

pHom Norway geeft de pens Power, voor elke koe, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar! Het werkt pH gestuurd en dus voor elke koe en op elk moment van de dag.

Als de pH in de pens optimaal is, dan reageert pHom Norway nauwelijks. Daalt de pH in de pens richting verzuring? Dan beginnen de plantaardige en arctische mineralen te reageren om het evenwicht in de pens te herstellen. Tegelijkertijd worden de mineralen opgenomen via de penswand. Daarmee vervangt pHom Norway buffermengsels en traditionele pensbuffers, zoals het chemisch geproduceerde natrium bicarbonaat. Je kunt ook stoppen met het bijvoeren van krijt. Hierdoor biedt pHom Norway ook meer ruimte in je rantsoen.

Dat is de kracht van Moeder Natuur!

Het resultaat met 80 – 100 gram pHom Norway:

  • meer melk met optimale gehaltes vet en eiwit;
  • meer rendement per kilo DS-opname;
  • ondersteunt de fermentatie van energie en vezels;
  • werkt voor iedere herkauwer en elk rantsoen, 365 dagen per jaar!
Flag_of_Norway

100% Noors, 100% Natuurlijk

KENNIS VOOR MELKVEEHOUDERS

Haal meer kracht uit je ruwvoer!


VERHALEN VAN MELKVEEHOUDERS

Haal meer kracht uit je ruwvoer!