Slepende melkziekte

Slepende melkziekte melkvee

slepende melkziekte

Slepende melkziekte, ook wel ketose genoemd, komt regelmatig voor bij melkkoeien in de eerste weken na het kalven. Wanneer de energiebehoefte van een koe hoger is dan de opname van energie stijgt het risico voor slepende melkziekte. Ketose kan zorgen voor:

 • minder eetlust;
 • lagere melkproductie;
 • gewichtsverlies;
 • slechte adem;
 • traagheid;
 • slechte conditie van het haarkleed;
 • verminderde vruchtbaarheid.

Een van de belangrijkste maatregelen is om ervoor te zorgen dat koeien direct vanaf de eerste dag van lactatie genoeg energie opnemen met de juiste balans tussen eiwitten, koolhydraten en vetten.

In dit artikel:

WAT IS SLEPENDE MELKZIEKTE?

Slepende melkziekte ontstaat wanneer de koe niet genoeg energie uit haar rantsoen kan halen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. Dit gebeurt vaak na het kalven, omdat de koe dan extra veel energie nodig heeft om melk te produceren en om te herstellen van het kalven.

Als de koe niet genoeg nutriënten binnenkrijgt, dan worden lichaamsvetten afgebroken om het tekort aan energie aan te vullen. De conditiescore van de koe neemt af en ze raakt in een negatieve energiebalans.

Dit proces leidt tot de vorming van ketonen, die vervolgens in het bloed van de koe worden opgenomen. In grote hoeveelheden zijn ketonen giftig voor de koe. Een uitgebalanceerd melkvee rantsoen is essentieel om de kans op slepende melkziekte te verkleinen.

WAT KOST KETOSE BIJ KOEIEN?

De kosten van ketose bij koeien verschillen per melkveebedrijf. Nederlands onderzoek uit 2020 stelt dat de kosten voor klinische en subklinische ketose als volgt zijn:

 • €3.613 voor een gemiddeld melkveebedrijf;
 • €7.371 voor een hoog-risico melkveebedrijf;
 • €709 per koe per geval van klinische ketose;
 • €150 per koe per geval voor subklinische ketose.

Minder melkopbrengsten, (dierenarts) behandelingen en verlies van vruchtbaarheid zijn de voornaamste kostenposten, zowel bij klinische als subklinische gevallen.

Een wetenschappelijke samenvatting in Veterinary Science stelt dat wereldwijd bijna 23% van de koeien subklinische ketose heeft, en bijna 28% wanneer ze het hele jaar binnen staan. Het overkomt dus elke melkveehouder.

HOE VOORKOM JE KETOSE BIJ MELKVEE?

Er zijn verschillende manieren om ketose bij melkvee te voorkomen:

1. In geval van klinische slepende melkziekte raadpleeg je direct een dierenarts.

2. Het is ook belangrijk om de conditie van je koeien regelmatig te controleren. Te zware koeien hebben meer kans op ketose, terwijl te magere koeien niet genoeg reserves hebben om de lactatie te ondersteunen.

3. Tijdens de transitie en vroege lactatie is de opname van ruwvoer en droge stof lager. In de eerste periode van de lactatie voer je de koeien wellicht meer krachtvoer om te voorzien in de grote behoefte aan eiwit, energie, vitaminen en mineralen. Hierdoor stijgt de verhouding van het krachtvoer t.o.v. het ruwvoer en is er een grotere kans op pensverzuring. Zorg voor een optimale balans.

De pens is de motor in de koe. Zorg dus voor de beste smeerolie…

GEEF DE PENS POWER!

Meer dan 70% van de energie krijgt een koe vanuit de pens geleverd via vetzuren. pHom Norway is als smeerolie voor de motor. Het vermindert de wrijving en voorkomt dat de motor verstopt raakt.

pHom Norway is o.b.v. plantaardige en arctische mineralen, duurzaam gewonnen uit Noorse wateren. Het product zorgt voor langdurig evenwicht in de pens. Tegelijkertijd worden de mineralen opgenomen via de penswand.

Dat is de kracht van Moeder Natuur!

Het resultaat met 80 – 100 gram pHom Norway vanaf de eerste dag van lactatie:

 • ondersteunt de fermentatie van energie en vezels;
 • langdurige en stabiele pH in de pens;
 • vermindert de kans op pensverzuring;
 • voor een gezonde conditiescore.
Flag_of_Norway

100% Noors, 100% Natuurlijk

KENNIS VOOR MELKVEEHOUDERS

Haal meer kracht uit je ruwvoer!


VERHALEN VAN MELKVEEHOUDERS

Haal meer kracht uit je ruwvoer!